de Happinez en Hans Lebbis

Vandaag in het nieuws op Radio 1: gelukstips maken je gelukkiger. De universiteit van Leuven deed onderzoek naar de maakbaarheid van geluk. Persoonlijk geluk is voor 50% genetisch bepaald, voor 10% afhankelijk van omstandigheden en de vraag was of de overige 40% te beïnvloeden zou zijn met tips om gelukkiger te worden. Luisterend naar dit bericht werd ik nieuwsgierig naar de tips die tot meer persoonlijk geluk leiden. Wie wil dat niet? Over het algemeen krijg ik bij woorden als ‘passie’, ‘dromen’, persoonlijk succes’ en de coachingkalender een sterk Cup a Soup gevoel: ‘succes is een keuze!’ zullen we maar zeggen. En dan denk ik aan Hans Lebbes en de Happinez. Maar daar straks meer over. Geluk dus. Wat voor tips zouden het zijn? Voor zover ik kan achterhalen komen de tips van mede-onderzoeker Leo Bormans, de auteur van het boek ‘Geluk, the world of happiness’. Een boek dat ik niet direct zou oppakken. Maar toen ik het volgende van Bormans las werd ik nieuwsgierig: ‘Geluk is een tweeling’. Het gaat niet alleen om jezelf, maar ook om je medemens. veel van de tips zijn gericht op het beoefenen van wat vroeger ‘deugden’ werden genoemd: dankbaarheid voor de medemens, compassie tonen voor wat anderen overkomt, vergevingsgezindheid, en dergelijke’. Ik vond 10 van zijn tips. Daar gaan we:
1. Word optimist. Optimisme is deels genetisch bepaald, maar toch kunnen we ook leren positiever te kijken naar iets.
2. Denk in oplossingen. In plaats van over problemen te zitten tobben, kunt u beter meteen overgaan naar de volgende stap: de oplossing.
3. Neem het leven niet te serieus. Natuurlijk hebben we als volwassenen een heleboel verantwoordelijkheden, maar deze kunnen ingevuld worden op een speelse manier. Relativeren helpt ook (een prachtig verhaal van Benjamin Zander over rule number 6: ‘don’t take yourself so damn serious!’.
4. Ken je eigen zwaktes. Bepaal je eigen limieten en probeer deze niet te overtreffen. Onrealistische doelen worden toch niet bereikt. Kies daarom voor haalbare doelen.
5. Dankbaar zijn. Genereus zijn, voelt niet alleen goed. Op lange termijn brengt het iets op voor uzelf.
6. Probeer gezond te leven. Hoewel het niet onmogelijk is, wordt gelukkig zijn toch moeilijk als u constant ziek bent. Slaap voldoende en beweeg geregeld.
7. Leef in het heden. Gedane zaken nemen geen keer. Het heeft dus geen zin om te blijven stil staan bij fouten of problemen uit het verleden. Teveel nadenken over de toekomst hoeft ook niet, dat baart u alleen maar extra zorgen.
8. Leer een beetje ongelukkig te zijn. “In onze maatschappij moet alles fantastisch zijn, zomaar goed is niet meer genoeg”, ondervindt psychiater Dirk de Wachter. Een beetje ongelukkig zijn, hoort nu eenmaal bij het leven (en daarvoor moet je niet naar de psychiater).
9 Grijp kansen. Geluk komt niet uit de lucht gevallen. Grijp kansen en aanbiedingen. Ga in op het onverwachte en ga uitdagingen niet uit de weg.
10. Ga over tot actie. We weten wat ons gelukkig maakt, maar toch doen we het niet.
Door tip 8 kan ik leven met deze tips. Met een beetje fantasie zouden het principes kunnen zijn die gelden voor design thinking. Het kan beter! Maar dit geschreven hebbende kan ik het als calvinistische Noorderling niet laten om nog even te genieten van Hans Lebbis die los gaat op de glossy Happinez.